• Novinky

            • Predprázdninový karneval 

            • V piatok pred jarnými prázdninami bolo od rána u nás karnevalovo .Každá maska vyčarila úsmev a chuť na zábavu a súťaženie ... V našej veľkej telocvični sme sa v maskách veselili, súťažili a užili si veselý piatkový karnevalový deň. Porota ocenila najoriginálnejšiu masku - Samkova maska  Harry Potter mala naozaj originálne prvky,ale víťazmi sme boli všetci - sladká odmena neminula nikoho.

              Chválime aj šikovných rodičov za krásne nápadité masky vlastnej výroby.

          • Čo sa naučíme aj vytvoríme ...
            • Čo sa naučíme aj vytvoríme ...

            • Kreatívne myslenie rozvíja pamäť, trpezlivosť k činnostiam , sústredenosť na povinnosti a podporuje chuť učiť sa a brať učenie ako samozrejmosť a nie ako námahu a strach z neúspechu. Keď sa žiaci tešia na vyučovanie a sú zároveň sami jeho tvorcami , veľa si zapamätajú nakoľko sa im vedomosti spájajú s manuálnou činnosťou rúk, tvorbou projektu resp.výrobku  a zážitkom .Zároveň sa posilňuje aj spolupráca a vzťahy v kolektíve. Neexperimentujeme ...vieme čo deti potrebujú k rozvoju nadania a ich potenciálu. Odbornosť na našej škole je zabezpečená dlhoročnými skúsenosťami so vzdelávaním nadaných žiakov na  štátnej škole a spoluprácou s odborníkmi v tejto oblasti.  Riaditeľka školy PaedDr.Gabriela Šagátová   http://www.centrumga.sk/doplnok_nadany.pdf                 

            • Riaditeľské voľno

            • Riaditeľka SZŠ Ulica B. Nemcovej 1,na základe súhlasu zriaďovateľa týmto oznamuje, že v zmysle § 150 ods.5 Zákona č.245/2008 o výchove a vzdelávaní ( školský zákon ) udeľuje na deň 11.02.2022 (piatok) riaditeľské voľno  pre všetkých žiakov školy z organizačných dôvodov.

              Riadne vyučovanie bude pokračovať v pondelok 14.02.2022.

               

                                                                                                                          PaedDr. Gabriela Šagátová

               

            • Outdoor projekty

            • Naši šikovní malí vedci aktívne pokračujú na rozširujúcich témach a na hodinách Hravého bádania samostatne riešia zaujímavé zadania , vyrábajú projekty a riešia aplikačné úlohy. Naše vyučovacie hodiny sú pravidlene spestrené pobytom vonku - chceme sa čo najviac priblížiť vyučovacím metódam - tzv. outdoor školy. Vonkajšie prostredie umožňuje deťom vyniknúť a objaviť ich talenty, ktoré sa v triede prejaviť nemusia.

          • Od Lucie do Vianoc ...
            • Od Lucie do Vianoc ...

            • Od Lucie do Vianoc ... každý deň v školičke bol super moc alebo čo všetko sme stihli pred odchodom na vianočné prázdniny ... 

              Naše triedy hneď v pondelok 13.12. ráno navštívili malé ,,bosorky" Lucie , ktoré vymietli všetko zlé a zaspievali nám pekné rečňovanky. Celý týždeň sme sa chystali na Oskarove vianočné trhy , kde sme si zábavnou formou precvičili finančnú gramotnosť. Za peniažky nazvané oskary si naši rodičia nakúpili naše vlastnoručne vyrobené výrobky a vydávanie ,,drobných" bavilo každého predávajúceho žiaka.Najviac sme sa tešili však na piatok - našu prvú vianočnú párty a rozdávanie darčekov z pod stromčeka. Rozlúčka so spolužiakmi a p.učiteľkami sa vydarila , tešíme sa na prázdniny v kruhu rodiny a na darčeky .

              Šťastné a veselé Vianoce  ! 

          • Úspešní riešitelia online informatickej súťaže iBobor
            • Úspešní riešitelia online informatickej súťaže iBobor

            • Naši druháci sa prvýkrát v šk.roku 2021-22 zapojili do tejto logicky náročnej ,ale zaujímavej online informatickej súťaže . Gratulujeme úspešným riešiteľom - Samkovi , Andrejkovi a Miškovi , ktorí získali aj diplom úspešného riešiteľa , ale chválime aj všetkých šikovných druhákov, ktorí statočne ,,bojovali " s logicky náročnými úlohami v kategórii DROBEC.

          • Zbierka pre Útulok psíkov V Lučenci - Ľadovo 
            • Zbierka pre Útulok psíkov V Lučenci - Ľadovo 

            • Aj opustené psíky potrebujú pomoc ... ďakujeme všetkým čo prispeli pre Útulok v Lučenci . Na pamiatku od p.majiteľky Ferenczovej sme dostali pekný kalendár s fotografiami ,ktorý nás bude tešiť po celý rok  2022 .

            • Naši malí konštruktéri, vynálezcovia a bádatelia zažili počas Týždňa vedy a techniky všeličo zaujímavého ...

            • V informatickej súťaži iBobor sme potrápili svoju logiku v kategórii Drobec . Zahrali sme sa na konštruktérov robotov , ktorí sú teraz s nami v škole.V Centre inovácií sme sa od p.Daniela dozvedeli ako ako funguje 3D tlačiareň, čo robí dron a ako sa nahráva video v ozajstnom nahrávacom  štúdiu. S pani vychovávateľkou Kristínkou sme sa zahrali na ozajstných fotografov a s p.zriaďovateľom  sme si vyrobili vlastné odznačiky - buttonky na svoje vrecúška .Naše vyučovanie na Hravom bádaní sa naďalej nieslo v znamení zaujímavých pokusov a objavovaní tajomstiev  prírodných zákonitostí.

              Radi prívítame v našej škole nové bádavé deti ... vždy je čas pridať sa k nám ! 

          • Jesenné prázdniny-termín
            • Jesenné prázdniny-termín

            • Posledný deň vyučovania pred prázdninami v je 27.10.2021 ( streda) . Jesenné prázdniny trvajú do 29.10.2021. Začiatok vyučovania po prázdninách je 2.november 2021 ( utorok). Prajeme vám príjemné prežitie sviatočných dní v kruhu rodiny a blízkych .  

            • Zážitkové vyučovanie

            • Matematika je predmet kde dieťa rozvíja svoju logiku a predstavivosť . Vyučovanie vysvetľovaním nahrádzame manipulačnými činnoťami priamo na hodine s indivuálnym prístupom v skupinovej práci hravou formou. Dieťa má viac ,, obrazových " vnemov a viac si pamätá . Pri našich aktivitách sa nám osvedčilo tzv.rovesnícke učenie - kde spolužiak vysvetľuje spolužiakovi, kamarát pomáha kamarátovi ... a vládne diskusia a argumentácia svojich vlastných názov a riešení. Naďalej sa snažíme o obsahovú previazanosť učiva v jednotlivých predmetoch a tému blížiacich sa sviatkov a s nimi súviciacich tradícií sme prepojili aj výrobou živočíchov a zaujímavostiach o ich hibernácii a spôsobe života. 

            • OZNAM

            • Riaditeľka SZŠ Ulica B.Nemcovej 1,na základe súhlasu zriaďovateľa týmto oznamuje, že v zmysle § 150 ods.5 Zákona č.245/2008 o výchove a vzdelávaní ( školský zákon ) udeľuje na deň 22.10.2021 (piatok) riaditeľské voľno pre všetkých žiakov školy z organizačných dôvodov.

              Riadne vyučovanie bude pokračovať v pondelok 25.10.2021.

              PaedDr.Gabriela Šagátová

            • Bádavý september je za nami  -  hrali sme sa s rôznymi témami ...


            • V našej súkromnej škole sa školský  život  rozbehol naplno a začíname napĺňať naše vízie a predstavy o smerovaní školy... Počasie v septembri nám prialo a veľa vyučovacích hodím sme strávili v prírode – zážitkové učenie je jednou z našich priorít ako aj  možnosť alternatívneho vzdelávania , uplatňovania špecifických foriem a metód práce pre rozvoj nadaných a bystrých detí  s uplatňovaním  individuálneho prístupu.   Prenesenie zaujímavých rozširujúcich tém z oblasti prírodovedno  - zemepisnej  priamo do učiva slovenského jazyka, matematiky , výtvarnej výchovy , prvouky, informatiky  a pod. dáva našim žiakom podstatne viac informácií , ktoré môžu priamo aplikovať na vyučovaní v prírode či už v novom predmete Hravé bádanie . Nezabúdame ani na oddych a relax , športové aktivity a rozvoj komunikácie v anglickom jazyku hravou formou .  Školský klub detí v poobedňajších hodinách zabezpečuje  deťom  atmosféru ,,detskej izby „a rodinného prostredia s pestrým výchovným programom .

            • Prvý veľký zážitok - v našej novej škole ...

            • Najväčším darom je dieťa ... jeho úsmev a žiarivé oči v prvý deň v škole je nenahraditeľný. Ďakujeme všetkým deťom a ich rodičom za prejavenú dôveru ... otvorili sme našu novú školu , privítali prváčikov aj druháčikov . U nás dáme vašim deťom tie správne hodnoty, bezpečie a spokojný vývin . Tešíme sa , že budeme tvoriť školu spolu s vami... ešte vždy je čas PRIDAŤ SA K NÁM.

            • Začali sme ,,objavovať" našu novú školu ...

            • V dňoch 18.-19.8. sme strávili dva pekné a veselé dni s našimi žiakmi. Vznikli nové priateľstvá a objavovanie vedomostí deti veľmi bavilo . Pútavé pokusy s p.učiteľkou Kamilkou a športové výkony s našim vychovávateľom Romankom zaujali a zabavili šikovné a nadané deti v našej novej škole . Tešíme sa všetci už na nový školský rok keď odštartujeme naše bádanie vo svete vedomostí .

            • Profilové zameranie školy

            • „Všetko, čo je hodnotné v ľudskej spoločnosti, závisí od príležitosti pre rozvoj, ktorá sa poskytuje jednotlivcovi.“

                                                                                                                                                                     (  Albert Einstein )

              Tvoríme školu spolu s deťmi

              Naša súkromná škola zohľadňuje skutočnosť, že každé dieťa v niečom napreduje rýchlejšie v niečom pomalšie. V niečom potrebuje asistenciu v inom spoluprácu. Každé dieťa má možnosť rozvíjať svoje nadanie pokiaľ sa objaví včas jeho potenciál a bude sa k nemu pristupovať správnymi metódami a formami práce. Škola poskytne žiakov vhodné učebné prostredie, aby sa v ňom cítili čo najbezpečnejšie. Nesústredíme sa na výkon , ale chceme  vytvárať čas a priestor na objavenie potenciálu dieťaťa.

              Psychický vývin nadaných detí je už od najranejšieho veku vysoko akcelerovaný (zrýchlený a predčasný). Nadané dieťa preukazuje vysoko nadpriemerné výkony v niektorej z komplexných oblastí ľudskej činnosti alebo má predpoklady na takýto výkon. Nadané deti, ktoré dosahujú vysoké výkony (napr. v matematike, hudbe, histórii), možno ľahko rozpoznať. Predpoklady nadaných detí sa však niekedy nepremietnu do vysokých výkonov, ale zostávajú z nejakých dôvodov skryté (nevyhovujúce sociálne prostredie, zlý zdravotný stav, nevhodné vyučovacie metódy a pod.).

              Vyučovanie bude prebiehať v učebných tematických blokoch (učivo všetkých predmetov sa bude prelínať s aktuálnou témou týždňa ). Okrem tradičných predmetov budú v rozvrhu zaradené a iné nové predmety (Hravé bádanie, Obohatenie niektorých prírodovedných predmetov s využitím informatických zručností, Múdre hranie ...). Zameranie na teoretické a encyklopedické vedomosti ( ktoré sú v dnešnej dobe dostupné cez IT) nahradíme učením hrou, bádaním, objavovaním a rôznymi heuristickými metódami, kde žiak sám objaví súvislosti a uvedomí si potrebu hlbších vedomostí k preberanému učivu. Žiaci si aktívne  navrhnú preberané témy, pracujú na nich individuálne alebo spolupracujú v rôznych študijných skupinách a zároveň sa učia od seba a rozvíjajú svoje prezentačné schopnosti. Každoročne budú svoje záverečné práce, na ich aktuálnu obľúbenú tému, prezentovať v  závere roka pred spolužiakmi a rodičmi.

              Prečo outdoorová  škola ?

              Blízkosť mestského parku a veľký zelený areál nám umožní naplno uplatňovať niektoré vyučovacie metódy v prírode. Denný pobyt na vzduchu, pri zeleni ,zvýši niekoľkonásobne  aktivitu mozgu a odstráni únavu . Striedanie vzdelávacích činností deťom zabezpečí plynulý prechod denným učením bez pocitu stresu a nudy.

               V školskom klube detí budú deti pokračovať následne s aktivitami , ktoré budú priamo nadväzovať na týždennú tému v rôznych tematických oblastiach výchovy.

              Naša súkromná základná škola bude poskytovať  žiakom všeobecne orientované základné vzdelanie a výchovné pôsobenie s osobitným dôrazom :

              • rozvoj ich nadania a potenciálu vyplývajúceho z diagnostických testov ,
              • vyučovanie cudzích jazykov ,
              • počítačovú gramotnosť na primeranej úrovni,
              • kritické myslenie a riešenie problémov,
              • postupné odovzdávanie rozhodovacích právomocí žiakom a vlastné organizovanie si osobitých záujmov  vo vyučovacom procese,
              • vlastnú aktivitu žiaka (vyššia motivácia a k celoživotnému vzdelávaniu )
              • prirodzený prejav osobnosti ( odbúranie stresu z chybovosti vo výkone )
              •  úzku spoluprácu s rodinou ( profesionálne poradenstvo a partnerstvo )
            • Chceme formovať slobodne uvažujúce, sebavedomé a tvorivé deti ...

            • Postupne pribúdajú do našich priestorov aj nové didaktické materiály , ktoré určite poslúžia pedagógom na hodinách obohatenia a hravého bádania.Bystré hlavičky si budeme trénovať aj  v školskom klube počas voľnočasových aktivít...puzzle,hlavolamy, zaujímavé knižky budú čakať už len na zvedavé deti .

              Svoje otázky nám už môžete písať aj na webovú stránku školy v časti Kontakty radi vám odpovieme . 

            • Už čoskoro v našich triedach !

            •  

              Nový moderný školský nábytok so zaoblenými rohmi, sedacie vaky v triedach, úložné boxy pre každého žiaka, knihovnička na kolieskach v každej triede, hry na rozvoj logického myslenia, magnetické popisovateľné steny.

              Naše triedy budú delené do viacerých zón:

              Pracovná časť s možnosťou voľného pohybu dieťaťa, hlavne v skupinovej práci

              Oddychová zóna - veľký koberec, sedacie vaky, knižný a hrací kútik s tzv. tichými stolmi, ktoré tlmia a absorbujú zvuky vytvárané pri páde predmetov (kocky, stavebnice a pod.)

              Kreatívna zóna s možnosťou vlastnej tvorby dieťaťa aj počas prestávok

              Nábytok a sortiment do našich tried bude dodávaný od výrobcu, ktorý je šetrný k životnému prostrediu a pri výrobe používa materiály podľa aktuálnych európskych noriem (žiadny výrobok neobsahuje zdraviu škodlivé ftaláty).

              Našou snahou je vytvoriť pre deti bezpečné a rodinné prostredie !